Naslovne 13

Hipertireoidizam

Hipertireoidizam, ili previše aktivna štitasta žlezda, nastaje kada se u krvotok izluči previše hormona štitaste žlezde, što čini da metabolizam u telu radi prebrzo. Ponekad se naziva i tireotoksikoza.

Hipertireoidizam ima tendenciju da se porodicama razvija i najčešće se javlja kod mladih žena.

Uobičajeni simptomi mogu da budu ubrzan rad srca, povećano znojenje, nervoza ili razdražljivost, anksioznost, nagli gubitak težine, drhtanje ruku, slabost mišića (naročito u nadlakticama i nogama), često premetanje creva, slabiji ili neredovni menstrualni ciklusi, suva ili lomljiva kosa, istanjena/masna i topla koža. Važno je da simptomi hipertireoze ne ostanu nelečeni, jer mogu da se jave ozbiljne komplikacije.

Uzroci hipertireoidizma

Hipertireoidizam se javlja iz različitih razloga. Najčešći uzrok (do 70% slučajeva) je bolest imunog sistema koja se zove Gravesova bolest. Gravesova bolest je obično porodično nasledna i češće se javlja kod mladih žena.

Čvorovi štitaste žlezde

Čvorovi na štitastoj žlezdi (velike izrasline/kvržice na štitastoj žlezdi) takođe mogu da uzrokuju hipertireoidizam. Čvorovi na štitastoj žlezdi su veoma česti, a približno 5% njih su maligni (rak štitne žlezde). Stoga, potrebno je da vaš lekar ispita čvorove na štitastoj žlezdi. Rast čvorova može da utiče na pravilnu funkciju rada štitaste žlezde. Ako čvorovi stvaraju prekomeran broj hormona štitaste žlezde, osoba će imati simptome hipertireoidizma. Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo zašto se čvorovi razvijaju, ali se smatra da je glavni faktor nedostatak joda u ishrani.

Ostali uzroci hipertireoidizma su:

–           Tiroiditis (zapaljenje štitaste žlezde)

–           Unošenje previše hormona štitaste žlezde (koji se daju za lečenje hipotireoidizma ili uvećane štitaste žlezde – takođe poznato kao struma)

Dostupna je jednostavna dijagnoza i efikasan tretman poremećaja rada štitaste žlezde. Razgovarajte sa Vašim izabranim lekarom da biste saznali više o tome.