Naslovne 18

Gledati svoje dete kako odrasta
Poremećaji rada štitaste žlezde kod dece

Nepravilan rad štitaste žlezde može uticati na regulaciju brojnih funkcija u organizmu u ključnim životnim trenucima, a simptome je teško prepoznati, s obzirom da su često zamaskirani, zaključeno je na javnoj tribini u okviru kampanje „Štitasta žlezda – trenutak za kontrolu“, koju je organizovalo Srpsko tiroidno društvo, kojom je zvanično obeležena Međunarodna nedelja štitaste žlezde 2018. godine.

Kao roditelju, gledati svoje dete kako odrasta, jedna je od stvari koja vas najvše ispunjava. Određeni neprocenjivi trenuci, kao što su prve reči Vaše bebe, učiti ih da hodaju, a zatim prvi dan u školi, predstavljaju trenutke koje ćete pamtiti i čuvati zauvek. Tokom ovih ranih godina zdravlje štitaste žlezde je od suštinskog značaja za rast i razvoj deteta.

Postoji veliki broj faktora zbog kojih Vaše dete može biti sklono problemima vezanim za njihovu štitastu žlezdu. Moguće je da budu rođeni sa nepravilnim radom štitaste žlezde ali se problemi mogu razviti i tokom odrastanja. Poremećaji rada štitaste žlezde češće se dešavaju kod devojčica nego kod dečaka.

Kao roditelj, važno je da razumete znake i simptome poremećaja rada štitaste žlezde, imajući u vidu važnu ulogu koju ona ima tokom svih faza rasta i razvoja Vašeg deteta.

propratne Vesti 06

Ukoliko je Vašem detetu dijagnostikovan poremećaj rada štitaste žlezde budite uvereni da je to stanje koje može da se drži pod kontrolom i neće ih ometi da žive srećan i zdrav život. Biće im potrebna Vaša podrška i Vi možete da im pomognete da održe zdravstveni optimum tako što ćete pratiti njihovu terapiju (na primer. nadgledati da li piju lekove svakoga dana) i pažljivo pratiti napredak Vašeg deteta. Takođe, dobro je obavestiti školu ili obdanište o njihovom stanju, pa osoblje može biti svesno bilo kojih dodatnih potreba ili zahteva za terapijom.

Važno je da simptomi hipotiroidizma i hipertiroidizma ne ostanu nelečeni, jer može doći do ozbiljnih komplikacija.

Uz malo pažnje, poremećaj rada štitaste žlezde i njegove posledice moguće je veoma lako kontrolisati u potpunosti i Vaše dete će imati normalan rast i razvoj, kao i zdrav život.

Čuti prve reči deteta jedan je od najuzbudljivijih trenutaka svakog roditelja. Prve izgovorene reči, takođe su i jedan od prvih znakova normalnog razvoja mozga deteta i njegove sposobnosti učenja. Hormoni štitaste žlezde ključni su za razvoj mozga deteta, a poremećaji kao što su urođeni hipotiroidizam, nedovoljno aktivne štitaste žlezde, koji je prisutan od rođenja, mogu da ometaju zdrav razvoj deteta organičenom proizvodnjom hormona štitaste žlezde. Zato je najbitnije da se urođeni hipotiroidizam uoči što ranije, a obično se on detektuje u nacionalnim skrining programima u većini zemalja, što omogućava da se oboljenje tretira u veoma ranoj fazi i omogućava detetu normalan dalji razvoj.

Deo roditeljstva je i nositi se sa dečijim promenama raspoloženja. Ali, možda niste svesni da neki poremećaji rada štitaste žlezde mogu Vaše dete učiniti naročito osetljivim. Jedan od simptoma hipertiroidizma može izazvati promene u ponašanju. razdražljivost i plačljivost. S druge strane, hipotiroidizam može uzrokovati anksioznost, iritiranost i promene u raspoloženju, pa je moguće da se ovi simptomi manifestuju kod Vašeg deteta.

Svako dete je jedinstveno i ima individualni proces učenja, što se delimično pokazuje i kroz rezultate koje u školi ostvaruje. Dok je sasvim uobičajeno da deca napreduju u različitim etapama, postoje slučajevi gde je loš učinak u školi povezan sa poremećajem rada štitaste žlezde. Zapravo, hipertiroidizam može uticati da dete bude nemirno i uzvrpoljeno ili da ima poteškoća sa koncentracijom. Slično tome, oni sa hipotiroidizmom mogu imati probleme sa pamćenjem i učenjem, što može uticati na njihove rezultate u školi. Zbog toga je bitno da se aktivirate ukoliko primetite neki od ovih simptoma, jer će uz terapiju ovi simptomi nestati.

Druženje sa vršnjacima i sklapanje novih prijateljstava u školi od izuzetnog je značaja za Vaše dete. I pak, možda ne znate da su anksioznost i problemi sa ponašanjem često slučaj među decom koja imaju hipertiroidizam.

Hipotiroidizam takode može dovesti do promena u ponašanju Vašeg deteta, kao na primer, prekomerni umor i pospanost. Ukoliko su simptomi slabiji, poremećaj rada štitaste žlezde može ostati neprimećen, ali ukoliko se tretiraju, deca će postati živahnija i društvena.

Učiti dete da se bavi nekim sportom, kao na primer fudbalom ili gledati ih kako uče i postižu dobre rezultate u veštini kao što je na primer gimnastika, posebno je lepo iskustvo kako za roditelja tako i za dete. lako nemaju sva deca sklonost da se bave sportom, dobro zdravlje je od presudne važnosti za normalan fizički rast i razvoj. Poremećaji rada štitaste žlezde mogu uticati na odrastanje, jer deca sa hipotiroidizmom mogu da imaju usporeni rast kao i tendenciju gojenja.

Hipotiroidizam takođe, može da izazove i druge fizičke promene kao što su sporiji rad srca i sporije reflekse. Hipertiroidizam može uzrokovati suprotan problem, koji nekada ide do ekstremnog gubitka težine ili ubrzanog rada srca.

Pubertet može biti izazovan period za decu (i roditelje) jer se dete prilagođava biološkim promenama. Svako dete je drugačije, pa i njihovo iskustvo ulaska u pubertet. Na primer, potpuno je normalno da se kroz pubertet prolazi u različitom uzrastu i različitom brzinom. I pak, postoje slučajevi kada je preuranjen ili  zakasneli  pubertet povezan sa poremećajem rada štitaste žlezde.

Hipotiroidizam, dijagnostifikovan kasno u predpubertetskim godinama može biti uzrok zakasnelog ili preuranjenog ulaska u pubertet.

Kroz razgovor sa lekarom o simptomima preuranjenog ili zakasnelog puberteta, možete biti sigurni da se sve odvija normalno i da nije povezano sa poremećejem rada štitaste žlezde.