plodnost i trudnoca

Plodnost

Odluka o osnivanju porodice je veoma uzbudljiv period i često predstavlja veliku prekretnicu u životima mnogih ljudi. Vrlo je važno da štitasta žlezda u ovom periodu radi neometano, jer poremećaji rada štitaste žlezde mogu da ugroze menstruaciju i plodnost, da imaju negativan uticaj tokom trudnoće, a mogu se pojaviti i nakon trudnoće.

 

Menstrualni ciklus

Dok pokušavate da zatrudnite, više ćete obraćati pažnju na Vaš mesečni ciklus, i može biti veoma frustrirajuće ukoliko on postane nepredvidiv. Međutim, da li ste znali da kako previše tako i premalo hormona štitaste žlezde mogu da uzrokuju dijapazon menstrualnih problema, koji uključuju čak i izostanak ciklusa. Prekomerno aktivna štitasta žlezda (hipertiroidizam) može uzrokovati duže ili kraće cikluse, dok nedovoljno aktivna štitasta žlezda (hipotiroidizam) može napraviti promene u ciklusu poput obilnijih ili oskudnih ciklusa.

 

Plodnost

Ako bez uspeha pokušavate da zatrudnite već neko vreme, možete se naći u situaciji da preispitujete sebe ili partnera. Veoma je važno znati da poremećaji rada štitaste žlezde, i hipotiroidizam i hipertiroidizam, mogu nekad biti uzročnici problema sa plodnošću. Hiper- ili hipotiroidizam takođe mogu biti uzrok neplodnosti kod muškaraca jer razvoj sperme zahteva normalan nivo hormona štitaste žlezde.

Ukoliko sumnjate da imate poremećaj funkcije štitaste žlezde, važno je da posetite vašeg lekara. Dobre vesti su da, nakon što se nivo hormona štitaste žlezde vrati u normalu, Vaše šanse da zatrudnite vrlo brzo mogu porasti.

 

Seksualna želja

Ako ste primetili smanjenje seksualne želje kod sebe ili svog partnera, možete kriviti umor ili previše posla, pokušavate da balansirate poslovni i privatni život, ali poremećaj rada štitaste žlezde takođe može biti uzrok smanjene seksualne želje i kod žena i kod muškaraca.

 

Erektilna disfunkcija

Poremećaj rada štitaste žlezde često može biti uzrok erektilne disfunkcije kod muškaraca. Zapravo, medicinska istraživanja daju preporuke da svi muškarci, koji imaju problem erektilne disfunkcije, testiraraju rad štitaste žlezde. U ovim slučajevima, erektilna disfunkcija moze biti tretirana lečenjem poremećaja funkcije štitaste žlezde.

 

Problemi plodnosti kod muškaraca vezani za tiroidnu žlezdu

Neplodnost kod muškaraca je zastupljenija više nego što većina ljudi misli. Možda će Vas iznenaditi podatak da je u 30% slučajeva neplodnost kod muškaraca uzrok nemogućnosti parova da zatrudne (35% kod žena, 20% kod oba partnera a u 15% slučajeva uzrok se ne može identifikovati iako su i spermogram i testovi kod žena normalni). Neplodnost kod muškaraca ima mnogo uzroka – od hormonalne neravnoteže, do fizičkih i psiholoških ili bihejvioralnih problema. Hormoni tiroidne žlezde, za koje se smatralo da ne utiču na plodnost muškaraca, danas se posmatraju kao ključni činioci, npr. u proizvodnji sperme. Stoga ne čudi činjenica da poremećaji u funkciji tiroidne žlezde mogu da utiču na plodnost. Dobra vest je to što korekcija ovih poremećaja može da povrati seksualne funkcije muškarca i plodnost.

 

Problemi plodnosti kod žena povezani sa tiroidnom žlezdom

Hormoni tiroidne žlezde deluju na ženske reproduktivne hormone (estrogen i progesteron) u cilju očuvanja normalne funkcije jajnika i sazrevanja jajne ćelije (oocyte). Stoga su za normalnu plodnost neophodni normalni nivoi tiroidnih hormona. Disfunkcija tiroidne žlezde koja oslobađa previše (hipertireoza) ili premalo (hipotireoza) tiroidnih hormona može da izmeni balans reproduktivnih hormona i da dovede do problema sa plodnošću vezanim za tiroidnu žlezdu, kao što su poremećaji u ovulaciji, neredovni ciklusi i teškoće pri začeću ili iznošenju porođaja do kraja. Čak iako imate redovan menstrualni ciklus, može se dogoditi da ne ovulirate. Ako ne postoji jajna ćelija koja će se oploditi, začeće je diskutabilno. Nažalost, ova činjenica često prolazi neprimećena. S obzirom da je oboljenje tiroidne žlezde uobičajen endokrini problem kod žena u reproduktivnom periodu, prvo pravilo kada imate problema sa začećem je provera tiroidne žlezde, posebno ako je oboljenje tiroidne žlezde u istoriji Vaše porodice.