promene raspolozenja

Promene raspoloženja

Da li se ikada iznervirate, uznemirite ili uvredite kada vam se kolega razdražljivo obrati bez ikakvog jasnog razloga? Da li vas članovi porodice ili prijatelji ponekad kritikuju da ishitreno reagujete? Možda ćete pomisliti da ste razdražljivi zato što ste pod stresom, ili ste umorni i iscrpljeni i smatrate da je to sasvim normalan deo svakodnevice, međutim razdražljivost je poznati simptom povećane aktivnosti štitaste žlezde.

Možda krivite sebe ako ste zaboravni i ne obraćate dovoljno pažnju kada vam je teško da se skoncentrišete ili da upamtite čak i najjednostavnije stvari koje vam je prijatelj ili član porodice saopštio. Međutim, slaba koncentracija ili gubitak pamćenja mogu biti posledica nedovoljno aktivne štitaste žlezde. Suprotno, nemirne misli i preterana aktivnost ponekad mogu biti simptomi hipertiroidizma a ne preterane količine kafe ili kole.

Depresiju može uzrokovati hipotiroidizam, dok anksioznost može biti uzrokovana i povećanom i smanjenom aktivnošću štitaste žlezde. Oba poremećaja predstavljaju ozbiljna medicinska stanja i važno je da ako sumnjate da patite od depresije ili anksioznosti posetite svog lekara.