nove majke

Trudnoća i nove majke

Da li ste znali da nedijagnostifikovani poremećaj rada štitaste žlezde može uticati na zdravlje majke i bebe?

Nedavno sprovedeno međunarodno istraživanje pokazalo je manjak znanja o uticaju koji oboljenja štitaste žlezde mogu imati na plodnost, jer je samo četvrtina (24%)* ispitanica bilo svesno da nedijagnostifikovani poremećaj rada štitaste žlezde može prouzrokovati probleme u pogledu plodnosti. Takođe, ljudi nisu svesni toga kako nedijagnostifikovan poremećaj rada štitaste žlezde tokom i posle trudnoće može stvoriti komplikacije za majku i bebu.

  • Manje od polovine ispitanica (48%) nije bilo svesno toga da hipotireoidizam (nedovoljno aktivna štitasta žlezda) može izazvati komplikacije za majku i dete tokom trudnoće.
  • Takođe, manje od polovine (48%) je bilo svesno toga da je provera optimalnog nivoa hormona štitaste žlezde tokom trudnoće od presudnog značaja za trudnice.
  • Samo četvrtina (26%) ispitanica bila je svesna toga da porodilje koje nemaju prethodnu istoriju bolesti štitaste žlezde mogu razviti probleme sa štitastom žlezdom već u prvoj godini nakon porođaja; ovo se naziva postporođajni tiroiditis (PPT).
  • Manje od polovine (45%) ispitanica bilo je svesno toga da bi novorođenčad (tj. bebe od mesec dana ili mlađe) trebalo testirati na urođeni hipotireoidizam (tj. nedovoljno aktivnu štitastu žlezdu pre ili posle rođenja), jer postoji mogućnost da budu rođena bez štitaste žlezde ili sa nedovoljno razvijenom štitastom žlezdom i da im bude neophodno lečenje.

 

Tokom trudnoće

Tokom trudnoće, hormoni štitaste žlezde igraju ključnu ulogu za zdrav razvoj bebe i u očuvanju zdravlja buduće majke. Hormoni štitaste žlezde su od izuzetnog značaja za razvoj mozga i nervnog sistema bebe, a te hormone beba dobija od majke putem placente tokom prva tri meseca trudnoće.

Krajem prvog tromesečja, bebina štitasta žlezda počinje da sama luči hormone, ali još uvek zavisi od majke koja isporučuje adekvatnu količinu joda, koji je ključan za nastanak hormona štitaste žlezde.

Nelečeni hipotiroidizam može umanjiti potpun i normalan razvoj fetusa, i može povećati komplikacije u trudnoći. Nelečeni hipertiroidizam takođe može izazvati probleme kod majki, poput prevremenog porođaja ili pobačaja, a kod bebe – ubrzan rad srca i urođene poremećaje.

Ako već imate poremećaj rada štitaste žlezde i razmišljate o osnivanju porodice, važno je da razgovarate sa Vašim lekarom o planovima što je pre moguće, kao i čim zatrudnite. Lekar će Vas posavetovati o svim izmenama koje su neophodne kako bi se Vaš poremećaj rada štitaste žlezde držao pod kontrolom i pratio, i kako biste se Vi navikli na terapiju.

 

Nove majke

Jedan od najčešćih poremećaja rada štitaste žlezde, koji se javlja kod majki, obično nakon šest meseci nakon porođaja, poznat je kao postporođajni tiroiditis. Postporođajni tiroiditis je privremeno stanje kod žena koje su se nedavno porodile i izaziva blago oticanje štitaste žlezde, koje nije bolno. Ovo stanje može dovesti do simptoma kako hipotiroidizma tako i hipertiroidizma, a ponekad se može razviti i u trajni poremećaj funkcije štitaste žlezde.