Naslovne 17

Osnivanje porodice
Tokom, i nakon, trudnoće

Nepravilan rad štitaste žlezde može uticati na regulaciju brojnih funkcija u organizmu u ključnim životnim trenucima, a simptome je teško prepoznati, s obzirom da su često zamaskirani, zaključeno je na javnoj tribini u okviru kampanje „Štitasta žlezda – trenutak za kontrolu“, koju je organizovalo Srpsko tiroidno društvo, kojom je zvanično obeležena Međunarodna nedelja štitaste žlezde 2018. godine.

 

Radovati se osnivanju porodice

Odluka o osnivanju porodice je veoma uzbudljiv period i često predstavlja veliku prekretnicu u životima mnogih ljudi. Vrlo je važno da štitasta žlezda u ovom periodu radi neometano, jer poremećaji rada štitaste žlezde mogu da ugroze menstruaciju i plodnost, da imaju negativan uticaj tokom trudnoće, a mogu se pojaviti i nakon trudnoće. Nakon što je preaktivna ili nedovoljno aktivna štitasta žlezda pod kontrolom, ona više neće predstavljati prepreku za uspešnu trudnoću i zdravlje deteta.

Kada planirate osnivanje porodice, važno je da razgovarate sa Vašim lekarom i o poremećajima rada štitaste žlezde, kako bi ste simptome mogli da prepoznate što je pre moguće.

propratne Vesti 13

Tokom trudnoće

Tokom trudnoće, hormoni štitaste žlezde igraju ključnu ulogu za zdrav razvoj bebe i u očuvanju zdravlja buduće majke. Hormoni štitaste žlezde su od izuzetnog značaja za razvoj mozga i nervnog sistema bebe, a te hormone beba dobija od majke putem placente tokom prva tri meseca trudnoće.

Na primer, nelečeni hipotiroidizam može umanjiti potpun i normalan razvoj fetusa, i može povećati komplikacije u trudnoći. Nelečeni hipertiroidizam takođe može izazvati probleme kod majki, poput prevremenog porođaja ili pobačaja, a kod bebe – ubrzan rad srca i urođene poremećaje.

Tokom prvih 10-12 nedelja trudnoće beba je u potpunosti zavisna od svoje majke kada su u pitanju hormoni štitaste žlezde. Krajem prvog tromesečja, bebina štitasta žlezda počinje da sama luči hormone, ali još uvek zavisi od majke koja isporučuje adekvatnu količinu joda, koji je ključan za nastanak hormona štitaste žlezde.

Ako već imate poremećaj rada štitaste žlezde i razmišljate o osnivanju porodice, važno je da razgovarate sa Vašim lekarom o planovima što je pre moguće, kao i čim zatrudnite. Lekar će Vas posavetovati o svim izmenama koje su neophodne kako bi se vaš poremećaj rada štitaste žlezde držao pod kontrolom i pratio, i kako biste se Vi navikli na terapiju.