Naslovne 16

Nije do tebe, u pitanju je tvoja štitasta žlezda
Prepoznavanje simptoma poremećaja funkcije štitaste žlezde

Naš užurbani savremeni način života podrazumeva sve manje opuštanja. Mnogima se čini da dan ne traje dovoljno dugo. Trpimo umor, probleme sa spavanjem ili se borimo sa kilogramima. Za sve te stvari krivimo sebe ili svoj način života, ali možda nije do nas. Možda je u pitanju poremećaj štitaste žlezde. Pojedini simptomi mogu imati više uzroka ali ako je u pitanju poremećaj funkcije štitaste žlezde lekar Vam može pomoći da dobijete adekvatno lečenje i da se ponovo osećate dobro u svjoj koži.

propratne Vesti 07

Šta uzrokuje tiroidne poremećaje kod odraslih?

Postoje dva osnovna tipa poremećaja funkcije štitaste žlezde: hipotireoidizam i hipertireoidizam. Oba poremećaja imaju različite uzroke i simptome. Hipotiroidzam, ili nedovoljno aktivna štitasta žlezda, javlja se kada štitasta žlezda ne proizvodi dovoljno tiroidnih hormona. To znači da ćelije u telu ne dobijaju dovoljno tiroidnih hormona potrebnih za pravilan rad pa se telesni metabolizam usporava. Uzroci hipotiroidizma su brojni i uključuju autoimuna oboljenja, oštećenja, hirurško odstranjivanje štitaste žlezde, povećano prisustvo ili nedostatak joda i radioterapija. Ako se hipotireoza zapostavi i ne leči, simptomi će se najverovatnije pogoršati i može doći do ozbiljnijih komplikacija.

Hipertiroidizam, ili previše aktivna štitasta žlezda, javlja se kada štitasta žlezda luči previše tiroidnih hormona u krvotok i na taj način ubrzava telesni metabolizam. Hipertiroidzam je često nasledna i najčešće se javlja kod mladih žena. U najvećem broju slučajeva uzrok hipertiroidizma je Grejvsova bolest. U tom slučaju antitela u krvotoku aktiviraju štitastu žlezdu usled čega ona raste i počinje da luči previše tiroidnih hormona. Drugi tip hipertiroidizma uzrokuju izrasline ili čvorići na štitastoj žlezdi zbog kojih se povećava nivo tiroidnih hormona u krvi. Veoma je važno da se simptomi hipertiroidizma leče zato što se doći do ozbiljnijih komplikacija.

Promene u vašem telu

Mnogi uživaju da slušaju muziku koristeći slušalice ili vole da pojačaju zvuk kada čuju svoju omiljenu pesmu. Možda će vam roditelji reći da ćete tako oštetiti sluh pa ćete pomisliti da ste sami krivi i ako vam se sluh pogorša. Međutim hipotiroidizam ponekad može uzrokovati slabljenje sluha i pojavu zujanja u ušima.

Ako patite od problema sa varenjem, možda ćete pomisliti da je uzrok loša ishrana, brza hrana i obedovanje u pokretu ili nedovoljan unos tečnosti. Digestivni problemi poput konstipacije, sindroma iritabilnog creva i gasova ponekad mogu biti uzrokovani hipotiroidizmom, dok hipertiroidizam ponekad može biti uzrok čestih pražnjenja.

Ako osetite ubrzano lupanje srca, tahikardiju, možete je pripisati opterećenju zbog kratkih rokova na poslu, ili preteranom konzumiranju kafe ili kole kako biste bili aktivni tokom dugog dana. Možda ćete čak pomisliti da ste preterali sa vežbanjem u teretani ili na sportskom terenu. Međutim, važno je da znate da je ubrzano lupanje srca jedan od simptoma hipertiroidizma.

Možda ćete pomisliti da je bol ili slabost u mišićima normalna pojava nakon napornih aktivnosti kao što su baštovanstvo, uređivanje prostora ili sport. Međutim hipertiroidizam je poznati uzročnik ovih simpotma. Osim toga, hipotiroidizam može izazvati ukočenost zglobova kao i grčenje i slabost mišića.

Nije teško pripisati menstrualne probleme stresnom načinu života ili lošoj ishrani ali hipertiroidizam može poremetiti Vaš mesečni ciklus i uzrokovati različite menstrualne probleme, kao što su neuredne menstruacije, čak i izostanak ciklusa. Osim toga, nedovoljno aktivna štitasta žlezda može uzrokovati promene u mesečnom ciklusu npr. slabe ili obilne menstruacije ili izostanak ciklusa.