Naslovne 20

Uživajte u penziji
Zdravlje pod kontrolom

Nepravilan rad štitaste žlezde može uticati na regulaciju brojnih funkcija u organizmu u ključnim životnim trenucima, a simptome je teško prepoznati, s obzirom da su često zamaskirani, zaključeno je na javnoj tribini u okviru kampanje „Štitasta žlezda – trenutak za kontrolu“, koju je organizovalo Srpsko tiroidno društvo, kojom je zvanično obeležena Međunarodna nedelja štitaste žlezde 2018. godine.

 

Nakon duge karijere, penzija je prekretnica kojoj se mnogi od nas raduju, kako bi u njoj uživali. Okrivate da sada imate više vremena da se posvetite svojim interesovanjima, novim hobijima, i posvetite više vremena i pažnje svojim prijateljima i porodici. Kako se vremenom stari, izuzetno je važno biti oprezan, ali i svestan simptoma poremećaja rada štitaste žlezde, posebno što određeni tipovi ovog oboljenja mogu biti uobičajeni sa godinama.

Takođe, simptomi poremećaja rada štitaste žlezde mogu često biti pogrešno protumačeni sa starenjem. Simptomi se mogu, usled promenjenog načina života nakon penzionisanja i zanemariti. Iz ovih razloga, poremećaj rada štitaste žlezde može se nekad teže ustanoviti. Zapravo, ovo oboljenje se kod pacijenata u godinama može ispoljiti na veoma suptilan način, često delujući kao oboljenje digestivnog trakta ili srca, ili pak oboljenje nervnog sistema.

Poremećaj rada štitaste žlezde nema starosnu granicu, a hipotiroidizam (nizak nivo hormona štitaste žlezde) je znatno češći kod starijih ljudi.

Nedovoljno aktivna štitasta žlezda češća je kod žena nego kod muškaraca i ta pojava raste sa godinama. Već u šezdesetim godinama, 17% žena i 8% muškaraca će živeti sa nedovoljno aktivnom štitastom žlezdom.

Pojačana aktivnost štitaste žlezde je 10 puta češća kod žena nego kod muškaraca. Najčešće je prisutna kod ljudi starosne dobi između 20 do 40 godina, mada se može pojaviti i u bilo kom drugom životnom dobu.

Ukoliko se ne kontrolišu, simptomi poremećaja rada štitaste žlezde mogu na mnogo načina da ugroze kako vaše fizičko, tako i mentalno zdravlje i mogu negativno uticati na ovaj poseban period u Vašem životu.

propratne Vesti 12

Na samom početku penzije, možete uhvatiti sebe u razmišljanju kako da ispunite svoje dane bez strukture i rutine kakva je postojala dok ste radili. Lakše je ‘izvaliti se’ na sofu ili možda ostati u krevetu duže, nego svoje planove sporovesti u realnost. Koliko god svi volimo da se opuštamo, opuštanje lako može da postane navika i može vam postati pravi izazov da se motivišete da počnete da planirate ili radite sve one stvari zbog kojih ste se radovali penziji. Čak i motivisati sebe da obavljate svakodnevne obaveze, poput poslova u kući ili dnevnih nabavki, može postati prava muka.

Lako je kriviti sebe za lenjost, međutim, poremećaj rada štitaste žlezde može imati snažan uticaj na vaše mentalno zdravlje i blagostanje. Možda je nedostatak volje i motivacije uzorkovan niskim nivoom hormona štitaste žlezde.