Naslovne 19

Živeti život kakav želite

Nepravilan rad štitaste žlezde može uticati na regulaciju brojnih funkcija u organizmu u ključnim životnim trenucima, a simptome je teško prepoznati, s obzirom da su često zamaskirani, zaključeno je na javnoj tribini u okviru kampanje „Štitasta žlezda – trenutak za kontrolu“, koju je organizovalo Srpsko tiroidno društvo, kojom je zvanično obeležena Međunarodna nedelja štitaste žlezde 2018. godine.

Tokom života, susrećemo se sa brojnim uzbudljivim prekretnicama: novi poslovi i unapređenja,  upoznavanje novih prijatelja, novih partnera, osnivanje porodice, selidba, ili čak preseljenje u drugu zemlju. Koliko god ovi trenuci mogu biti dragoceni, toliko mogu biti i stresni.
Posebno u momentima kada stremite ka zacrtanim ciljevima i borite se sa velikim promenama u vašem životu, možete staviti u drugi plan kako se osećate ili kako izgledate, usled novih okolnosti kroz koje prolazite.

Međutim, važno je znati, da simptomi mogu biti posledica poremećaja rada štitaste žlezde, koji može da utiče na vaše fizičko i mentalno zdravlje. Ovo može da utiče na vas u ključnim periodima vašeg života.

propratne Vesti 11

Dani kada nema stajanja

Vrlo je lako da zaboravite da brinete o sebi na pravi način, kada se trudite da svoje snove pretvorite u realnost. Posvećeni ste prekovremenom radu na poslu, a nakon posla čeka Vas socijalizacija, sport, hobiji ili kućni poslovi. Veoma je lako kriviti sebe što ste previše puta posegli za hranom ‘za poneti’, grickalicama, ili ostacima obroka nakon vaše dece, kada vidite da vaga pokaže da ste se malo ugojili. Međutim, da li ste znali da povećanje telesne težine može biti uzrokovano i usled nedovoljno aktivne štitaste žlezde? Hipotiroidizam može da dovede i do drugih problema na nivou digestivnog trakta poput konstipacije, nadraženosti creva, gasova i nadutosti.

propratne Vesti 08

Vaš izgled

Teško je imati samopouzdanje ukoliko niste zadovoljni svojim izgledom, ali da li ste znali da poremećaj funkcije štitaste žlezde može da utiče na Vaš izgled?
Na primer, pojava suve i grube kože može biti posledica nedovoljno aktivne štitaste žlezde. Takođe, ukoliko primetite da Vam kosa postaje gruba i suva ili da lakše puca, to može nastati upravo usled hipotiroidizma. Ovaj poremećaj može uzrokovati gubitak kose, pa čak i obrva i trepavica. Hipertiroidizam, takođe, može izazvati gubitak kose. Krhkost noktiju može biti posledica nedovoljno aktivne štitaste žlezde.